Ciasto kawowo - capucino

4.5 (142 ocen)

Pyszne do kawki

Składniki:

  • BISZKOPTY :
    - 5 jaj
    - 3/4 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    MASA KAWOWA :
    - 0,5 kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 0,5 szklanki gorącej wody

    MASA CAPUCINO :
    - 0,5 kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki capucino
    - 0,5 szklanki gorącej wody

    PIANKA CAPUCINO :
    - 1 op. bitej śmietany w proszku
    - 3/4 szklanki mleka
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 4 łyżki capucino
    - 10 łyżek wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowo - capucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY :
    1. Białka ubić, dodać cukier, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Mniejszą część ciasta odlać, dodać do niej kakao, wymieszać.
    2. Oba ciasta piec osobno w blaszkach o wymiarze ( 12-36 ) w temp 180c ok. ( jasne 20 minut, ciemne 15 minut ).
  • 2. MASA KAWOWA :
    1. Kawę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać, ostudzić.
    2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimną kawę, utrzeć na gładką masę.
  • 3. MASA CAPINO :
    1. Capucino zalać gorącą wodą.
    2. Margarynę utrzć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec dodawać zimne capucino.
  • 4. PIANKA CAPUCINO :
    1. Capucino rozpuścić w gorącej wodzie, dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści.
    2. Śmietanę ubić na mleku,dodać tężejące capucino.
  • 5. 3. Na jasny spód wyłożyć masę kawową, biszkopt ciemny, masę capucino, biszkopt jasny, piankę . Na koniec posypać całość capucinem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować