Ciasto kawowe z pierniczkami

  • wyświetlono: 952 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Osobiście uwielbiam wszystko co kawowe i piernikowe, dlaczego więc nie połączyć obu tych smaków? ależ można i to na różne sposoby. Postanowiłam upiec ciasto kawowo-czekoladowe i przełożyć je puszystą kremówką z mascarpone i dodatkami oraz wspomnianymi już pierniczkami.

anjaa
  • 90min

Składniki

Ciasto najlepiej upiec w tortownicy lub małej brytfance, ja upiekłam w zwykłej dużej 24cm x 33cm wyszło cienkie ale da się je spokojnie przepołowić:)

Składniki na ciasto:

- 5 jaj
- pół szkl. cukru
- 15 kostek gorzkiej czekolady
- 125 g margaryny palmy
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalne rozpuszczone w 2-ch łyżkach wrzątku

Składniki na krem mascarpone:

- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku

Składniki na krem śmietankowy:

- 250 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- śmietan fix 9g
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

- 250 g pierniczków z nadzieniem śliwkowym
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kawowe z pierniczkami

  • 1. Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodawać do margaryny miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Rozpuszczona kawę powoli wlewać nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać po kilka łyżek do masy, na końcu dołożyć ubite białka oraz kwaśna śmietanę. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 30 minut. Zostawić do wystygnięcia i przepołowić.

    Mascarpone: Kremówkę ubić z pudrem, dodawać po jednej łyżce mascarpone. Wlać lekko stężałą żelatynę nie przerywając ubijania. Na końcu wlewać powoli kawę - miksować przez krótką chwile do momentu połączenia. Krem przełożyć na pierwszy blat ciasta. Pierniczki przekroić na połówki i poukładac na kremie delikatnie je dociskając. Drugi blat posmarować połową powideł i przykryć posmarowaną stroną. Górną część blatu również posmarować pozostałymi powidłami.
    Śmietankowy: Kremówkę ubić z pudrem i fixem. Na koniec ubijania dodać kawę (nie rozpuszczać w wodzie)-dokładnie zmiksować. Przełożyć i równomiernie rozsmarować na górnym blacie ciasta. Całość oprószyć delikatnie kakaem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Uffff... :) SMACZNEGO!!!

Porady

Można upiec również biszkopt czekoladowy zamiast ciasta podanego w przepisie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowe z pierniczkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami

Ciasto biszkoptowe przekładane...

Biszkoptowe z likierem kawowym

Dodane przez: Skotka

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Puszyste, delikatne z wyczuwalnym...

Ciasto kawowe z karmelem

Dodane przez: czarrna

Ciasto kawowe z karmelem

Coś słodkiego do gorzkiej kawy...

Ciasto kawowe z kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto kawowe z kremem budyniowym

Ciekawe połączenie smaków - kawy,...

image-1on1uf8

Dodane przez: Teodorka

Ciasto kawowe

Ciężko powstrzymać się by nie sięgnąć...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

Ciasto jest delikatne, łączy ze...