Ciasto kawowe z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli, wymieszać z żółtkami, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenie i kawę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Sypkie składniki kremu (w tym kawa) rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone składniki i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
3.Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Na końcu dodać spirytus.
Wystudzonego biszkopta przekroić na pół, nasączyć kawą ze spirytusem. Przełożyć biszkopta kremem. Masę krówkową utrzeć z masłem i rozsmarować na biszkopcie. Wierzch posypać startymi orzechami.
Komentarze