Ciasto kawowe z karmelem

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś słodkiego do gorzkiej kawy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kawy mielonej
    krem:
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 kieliszek spirytusu
    dodatkowo:
    ok 150 g masy krówkowej
    1/2 kostki masła
    1 szklanka mocnej kawy z dodatkiem spirytusu i soki z 1/2 cytryny
    5 dkg orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto kawowe z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w piekarniku 1. Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli, wymieszać z żółtkami, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenie i kawę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • z kremem 2. Sypkie składniki kremu (w tym kawa) rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone składniki i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
  • gotowe 3. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Na końcu dodać spirytus.
    Wystudzonego biszkopta przekroić na pół, nasączyć kawą ze spirytusem. Przełożyć biszkopta kremem. Masę krówkową utrzeć z masłem i rozsmarować na biszkopcie. Wierzch posypać startymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować