Ciasto kawowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Gruszki obrać i rozdzielić mniej więcej na 2 równe polowy. 1 część pokroić na średniej wielkości kostkę, 2 część na plastry grube na ok. 1 cm. i wydrążyć gniazda nasienne.
Karmelizować je delikatnie z cukrem trzcinowym i odrobina soku z cytryny.
Nadmiar powstałego syropu odsączyć na sicie, odstawić do ostygnięcia.
2.Orzeszki i żurawiny posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ( oprócz orzechów i żurawiny) dokładnie mieszając. Dodać jajka i olej, za pomocą miksera, na najniższych obrotach wymieszać ciasto. Na koniec dodać orzeszki, żurawiny i gruszki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na równomiernie rozprowadzone ciasto ułożyć plastry gruszki.
Piec ok. 45min. w temp. 170-180*C (sprawdzać patyczkiem).
Komentarze