Ciasto kawowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i proste ciasto, dla początkujących, dla zabieganych, dla wszystkich łakociowych łasuchów..

  • 60 min

Składniki:


  • 400g. mąki pszennej
    150 - 200g cukru
    5 jajek
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    100g. żurawiny suszonej
    80g. orzechów nerkowca
    200g. oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    ok. 1,5kg. gruszek średniej wielkości (u mnie było to 9 szt.)
    4 łyżki cukru trzcinowego
    sok z cytryny

    blaszka 37x22cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto kawowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Gruszki obrać i rozdzielić mniej więcej na 2 równe polowy. 1 część pokroić na średniej wielkości kostkę, 2 część na plastry grube na ok. 1 cm. i wydrążyć gniazda nasienne.
    Karmelizować je delikatnie z cukrem trzcinowym i odrobina soku z cytryny.
    Nadmiar powstałego syropu odsączyć na sicie, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Orzeszki i żurawiny posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ( oprócz orzechów i żurawiny) dokładnie mieszając. Dodać jajka i olej, za pomocą miksera, na najniższych obrotach wymieszać ciasto. Na koniec dodać orzeszki, żurawiny i gruszki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na równomiernie rozprowadzone ciasto ułożyć plastry gruszki.
    Piec ok. 45min. w temp. 170-180*C (sprawdzać patyczkiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować