CIASTO KAWOWE

  • wyświetlono: 2442 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

ciasto kawowe z pyszną masą kappucino i polewą bakaliową.

  • 90min

Składniki

Składniki
Upiec ulubiony biszkopt z kakaem z 6 jaj. Przekroić na 2 placki.


Biszkopt mojego przepisu:
6 jaj
1szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju

Masa:
2 śmietany 30 % (ja kupuję w biedronce)
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki kappucino orzechowego

Do nasączenia:
Ok. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 ½ szkl. przegotowanej wody
3 łyżki cukru (może być więcej jak ktoś woli słodsze)
Alkohol (daję na oko)

Polewa:
½ margaryny
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
40 dag rodzynek, 2-3 garści orzechów, alkohol

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO KAWOWE

  • 1.
    Dzień wcześniej namoczyć rodzynki w alkoholu. Alkoholu wlać tyle aby całkowicie pokryły rodzynki.
    Na drugi dzień rodzynki odcedzić z alkoholu.

    Biszkopt: ubić białka z cukrem. Dodać po jednym żółtku, utrzeć. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia na końcu kakao i olej. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę. Piec ok. 30 min w 180 st.
    Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 placki.

    Masa: żelatynę namoczyć w wodzie (daję na oko) i rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem potem dodać kappucino. Ubitą śmietanę z kawą połączyć z żelatyną.
    (Jeśli masa jest zamało kawowa można jeszcze dodać 1 łyżkę kappucino lub 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej).

    Poncz: Zaparzyć kawę, przestudzić i dolać alkohol do smaku.

    Polewa: żelatynę namoczyć i rozpuścić w wodzie.
    Margarynę, cukier i kakao rozpuścić. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać i połączyć z rodzynkami, siekanymi orzechami i połową alkoholu pozostałego z rodzynek.

    Wykonanie:
    Biszkopt nasączyć i wyłożyć ½ porcji masy. Na masę dać drugi biszkopt który także nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na masę ułożyć herbatniki moczone w kawie z alkoholem. Gotowe ciasto polać polewą z rodzynkami i orzechami.

    Jeśli zabraknie nasączenia trzeba wtedy dorobić. Ja zawsze dorabiam do nasączenia herbatników.

    SMACZNEGO




Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto kawowekonkurs_jubileusz

Komentarze

Podobne przepisy

image-284eqyh

Dodane przez: kucharkaedi

Ciasto kawowo - adwokatowe

Pyszne ciasto kawowo - adwokatowe...

ciasto kawowe

Dodane przez: sweet-amelia

Kawowy wypas! Kawowe ciasto z kawowym lukrem

Ciasto dla prawdziwych kawoszy...

kawowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto kawowa pychotka

Dla wielbicieli smaków kawy polecam...

image-1jtgrjo

Dodane przez: majkap19

Ciasto Kawowe

Idealne do herbaty czy kawy.

ciasto rumowo - czekoladowo - kawowe

Dodane przez: capri

Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

Przepyszne, pachnące i wilgotne...

ciasto pisakowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto piaskowe kakaowo kawowe

Puszyste pulchne mocno wyrośnięte...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE