Ciasto kawowe.

0 (0 ocen)

Jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam

Składniki:

  • Składniki na spód:

    450 g herbatników maślanych
    100 g masła
    8 wafelków orzechowych
    2 łyżki kakao

    Masa kawowa:

    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)
    5 żółtek
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach goracej wody


    Ponadto:

    2/3 szklanki masła orzechowego crunchy (z orzeszkami)
    350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    kakao, do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

    Formę do tarty wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    Masa kawowa:Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, np. rózgą kuchenną. Powstała mikstura będzie bardzo rzadka.
    Przelać na schłodzony spód.
    Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut do 1 godziny, aż masa będzie ścięta na całej powierzchni i sprężysta przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku.
    Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę . Wyłożyć na masło orzechowe (np. z rękawa cukierniczego) Posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować