Ciasto kawowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa kawowa:Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, np. rózgą kuchenną. Powstała mikstura będzie bardzo rzadka.
Przelać na schłodzony spód.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut do 1 godziny, aż masa będzie ścięta na całej powierzchni i sprężysta przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku.
Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę . Wyłożyć na masło orzechowe (np. z rękawa cukierniczego) Posypać kakao.
Komentarze