Ciasto 'Kawa z karmelem'

4.5 (182 ocen)

  • 5 godz.

ciasto upieczone z okazji ukończenia mojego 6-miesięcznego stażu i pozegnania z Sekretarką;* i Panami Policjantami :))

  • 5 godz.

Składniki:

  • Krem kawowy
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5l mleka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki tortowej (lub pszennej)
    200g masła
    1 łyżka kawy
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Krem karmelovy
    ok. 250ml śmietany kremówki 36%
    2 tabliczki czekolady 'Karmelove' o smaku karmelowym
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody

    Biszkopt
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    2 op. ciastek DELICJE (u mnie 15 sztuk)
    15-20 herbatników
    Galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto 'kawa z karmelem' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem kawowy:
    Szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać pozostałą szklankę mleka, zmiksować. Dodać obie mąki i cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.
    Powstały Budyń wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch (ok. 10min) i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Wsypać kawę i dodać aromat. Zmiksować. Schłodzić
  • 2. Krem karmelovy:
    Obie czekolady pokroić na kawałki. Ok. 150ml śmietany podgrzewać z kawałkami czekolady na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 2h.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 100ml śmietanki ubić na sztywno. wlać przygotowaną żelatynę. Następnie dodawać po łyżce krem z czekolad. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C (przy jasnych blachach dłużej)
  • 4. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i trzymać w lodówce.
  • 5. Na biszkopt wyłożyć kawowy krem, przykryć go herbatnikami. Następnie Wyłożyć krem karmelowy i przykryć go delicjami. Zalać tężejąca galaretką.

Porady

forma 25x37

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować