Ciasto kassate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni.
2.Przygotowac budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę ucieramy z połową cukru i żółtkami; nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i sok z cytryny. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Mase podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
3.Masę z dodatkiem kakao wykładamy na biszkopt i posypać zmielonymi orzechami. Na masę kakaową nałożyć jasną masę, a następnie posypać owocami.
4.Galaretke wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Studzimy. Białka ubić z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Dodać do nich tężejąca galaretkę wiśniową. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki.
Porady
Można dołożyć więcej bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki). Zamiast wiśni można również użyć inne owoce.
Komentarze