Ciasto Kassate

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto z dodatkiem wiśni i orzechów rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    250g margaryny
    4 jajka
    3/4 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    1 budyń śmietankowy
    0.5l mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    Sok z cytryny
    1 galaretka wiśniowa
    Zmielone orzechy
    Wiśnie nasączone alkoholem
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Ciasto kassate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni.
  • 2. Przygotowac budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę ucieramy z połową cukru i żółtkami; nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i sok z cytryny. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Mase podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  • 3. Masę z dodatkiem kakao wykładamy na biszkopt i posypać zmielonymi orzechami. Na masę kakaową nałożyć jasną masę, a następnie posypać owocami.
  • 4. Galaretke wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Studzimy. Białka ubić z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Dodać do nich tężejąca galaretkę wiśniową. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki.

Porady

Można dołożyć więcej bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki). Zamiast wiśni można również użyć inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka Orzechy Rodzynki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować