REKLAMA

Ciasto karpatka

wyświetlono: 457 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co raz to fajniejsze mi wychodzi jedyne co jeszcze muszę to popracować nad kremem dziś mam niestety kupny lecz taki do gotowania

opublikowany: 26.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    1,5 szklanki wody - szklanka 250 ml,

    1 kostka masła 200 g,

    1,5 szklanki mąki pszennej,

    1 spora szczypta soli drobnej,

    6 jajek M

    krem :

    500 ml mleka 2 %,

    1 masło 200 g,

    1 opakowanie kremu karpatka oryginalny 250 g
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początek przygotować ciasto a mianowicie do garnka wlać wodę wsypać szczyptę soli oraz dodać masło ( ja użyłam masła bez laktozy ), całość zagotować na wolnym ogniu do dokładnego rozpuszczenia się całego masła. Jak już masło się rozpuściło wsypać mąkę i mieszając cały czas mieszać do czasu aż ciasto będzie ładnie odchodziło od garnka i nie będzie grudek z dodanej mąki. Tak przygotowane ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia
  • ciasto 2. Gdy już ciasto całkowicie ostygło wtedy wbijać po jednym całym jajku i za pomocą łyżki lub kuli drewnianej do ucierania wymieszać przygotowane ciasto tak do ostatniego jajka aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich piec osobno. Do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i wyrównać wierzch
  • ciasto 3. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, razem z papierem wyjąć z blaszki aby nie zaparowało od dołu i pozostawić do ostygnięcia na ręczniku papierowym, tak postąpić z dwoma ciastami. Jak już drugie ciasto się piecze wtedy ugotować krem według opisu na opakowaniu lecz ja polecam dodać mniej mleka czyli 400 ml, wystudzony krem zmiksować z masłem ( ja użyłam masło Pasłęcki miks )
  • ciasto 4. Gdy krem już mamy gotowy do blaszki w której piekliśmy ciasta położyć jedno z ciast na ciasto wyłożyć cały krem i rozprowadzić go po całości ciasta, nakryć drugim ciastem, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki przykryć folią aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Ciasto karpatka

Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do popołudniowej kawy :)

kategoria: Ciasta karpatka Ciasto opublikowany: 03.04.2017 | wyświetlono: 480 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ania-gotuje ania-gotuje

Ciasto Karpatka

Przepis mam od zakopiańskiej kucharki. To najlepsza karpatka jaką jadłam

kategoria: Ciasta karpatka Desery opublikowany: 24.01.2014 | wyświetlono: 3438 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Karpatka

Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

kategoria: Ciasta karpatka Desery opublikowany: 09.01.2019 | wyświetlono: 1270 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 2
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

karpatka

każdy zna i lubi...

kategoria: Ciasta karpatka opublikowany: 03.06.2019 | wyświetlono: 983 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE