Ciasto karmelowe z wisniową frużeliną

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapewne nie jedno bystre oko, nie jedna kucharka zapyta:" Co robią liście laurowe w środku ciasta???" A ja odpowiem tak :"To był tort dla mojego narzeczonego, wtedy wchodziła moda na dodawanie zielonego listka do każdego deseru. Chciałam być na topie;) Traktujcie to z przymrożeniem oka;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 3 jajka, 3łyzki cukru, 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej i 1 ½ łyżki zwykłej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru, 200 gram masła, łyżka cukru pudru, 1,2 litra mleka i 1 łyżka zwykłej maki.
    Karmel: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego ( gotować 3 godziny w rondelku) lub użyć gotowej masy karmelowej z puszki.
    Bita śmietana: 500 ml śmietany 36%, 3 śmietan- fixy, 2 łyżki cukru pudru., tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Ciasto karmelowe z wisniową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodać cukier, żółtka, mąki i proszek. Wymieszać wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piec 170 stopniach ok 20 min ( aż się upiecze).
  • 2. Budyń z łyżką zwykłej mąki ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Utrzeć.
  • 3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać fixy.
  • 4. Wykonanie: na biszkopt nałożyć masę budyniową, na nią warstwę krakersów. Następnie delikatnie równomiernie rozłożyć karmel i znów warstwę krakersów, na nią bitą śmietanę i na wierzch frużelinę wiśniową. Boki toru obsypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Mleko Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować