Ciasto karmelowe z prażonym słonecznikiem

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od siostry a siostra od mamy. Sprawdzony przepis na łatwe i pyszne ciasto, nie wymaga zbyt specjalnych zdolności kulinarnych a efekt zaskakujący:) polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    200g mąki
    200g cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek

    Pozostałe:
    300g słonecznika łuskanego
    1,5 kostki margaryny
    80g cukru
    Puszka karmelu (masy krówkowej)
    Duże herbatniki
    Wódka
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto karmelowe z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mąki, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 150stopni przez 25min.
  • 2. Rozpuścić pół kostki margaryny, dodać cukier i słonecznik. Wymieszać, cukier powinien się rozpuścić. Blaszkę wyłożyć sreberkiem, wyłożyć słonecznik i prażyć w piekarniku w temperaturze 180st przez ok 20min.
  • 3. Karmel rozmiksować z kostką margaryny. Słonecznik ostudzić i wymieszać z masą karmelową.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć gotową masę słonecznikową, następnie każdy herbatnik moczyć w wódce i układać na górze ciasta.
    Wszystko polać polewą czekoladową.

Porady

1.Po wyciągnięciu słonecznika z piekarnika, trzeba go wymieszać, żeby się nie posklejał. Słonecznik musi być sypki. 2. Najlepsza jest czekoladowa polewa zrobiona własnoręcznie, ja tym razem musiałam niestety skorzystać z gotowca. 3.Ciasto najlepiej skonsumować następnego dnia, gdy wódka przegryzie się z herbatnikami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować