ciasto karmelowe z jabłkami

5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje...

  • 2 godz.

Składniki:

  • *duża blaszka 29*40 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    600 g mąki
    120 g masła
    200 g cukru
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    1 łyżka sody
    1 łyżka octu

    na masę jabłkową:
    1,5 kg jabłek
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    2 łyżki cukru
    na masę budyniową:
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    2 łyżki mleka
    150 g masła
    dodatkowo:
    4 herbatniki
    4 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Ciasto karmelowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmel 1. Ciasto:
    Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde).
  • 2. Masa budyniowa:
    Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu.

Porady

Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie przeszło zapachami z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować