CIASTO KARMELOWA INKA ŁYŻKĄ MIESZANE

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciacho, ekspresowe, łyżką mieszane. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut. Kawa inka dodaje fajnego smaczku, ale smak karmelowy jest odczuwalne bardzo delikatnie. Ciasto jest wilgotne w środku ze chrupiącą skórką. Takie ciasto jest idealne do kawy czy też herbaty, ale również fajnie smakuje z mlekiem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
    pół szklanki cukru,
    1 łyżeczka sody,
    2 łyżki mleka w proszku,
    1 czubata łyżka kakao,
    250 ml mleka,
    pół szklanki oleju,
    2 czubate łyżki kawy inka karmelowa.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe

Ciasto karmelowa inka łyżką mieszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, mleko w proszku, kakao i kawę inkę. Ja użyłam inki o smaku karmelowym, ale jeżeli mamy zwykłą możemy użyć takiej.

    Następnie wlewamy mleko i olej całość dokładnie mieszamy, do momentu połączenia się składników.

    Kolejność dodawania składników jest tak na prawdę dowolna. Nie ma znaczenia który produkt pierwszy znajdzie się w misce.

    Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary formy 24×10 cm, ale może być dowolna.

    Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, do suchego patyczka.

Porady

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa zbożowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować