Ciasto kakaowo-pomarańczowe z cynamonowy cukrem

0 (0 ocen)

Ciasto które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Zapach ciasta jest po prostu nieziemski a smak przepyszny. Dzięki nasączaniu ciasto jest niezwykle wilgotne i jeszcze bardziej aromatyczne, polecam :)

Składniki:


  • 170 g mąki pszennej lub tortowej
    150 g masła
    100 g cukru
    3 małe jajka
    kopiasta łyżka ciemnego kakao
    sok z połowy cytryny
    sok z połowy pomarańczy
    skórka starta z całej pomarańczy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    70 ml soku z pomarańczy
    30 g cukru
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowo-pomarańczowe z cynamonowy cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.

    Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy.

    Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. W tym czasie cukier mieszamy z cynamonem i zalewamy sokiem z pomarańczy (nie mieszamy).

    Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem wymieszanym cukrem.

    Sok wchłonie się w ciasto natomiast na wierzchu zostanie nam cynamonowy cukier.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Kakao Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto pomarańczowe

To może cię zainteresować