To pyszne i lekko wilgotne ciasto ze wspaniałą słodko -chrupiącą warstwą orzechów włoskich z nutą cynamonu. Jest proste i naprawdę pyszne a ta warstwa orzechów - palce lizać.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
blaszka 25 cm x 36 cm
papier do pieczenia
4 duże jajka
około 1 szklanki cukru kryształu - ja nie dałam pełnej
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 budynie czekoladowe bez cukru
6-7 jabłek
warstwa orzechowa:
300 g posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
Ciasto kakaowo - jabłkowe z warstwą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę i budynie ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy. ( Dla chcących można dodać posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszać ) Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
( do suchego patyczka )
Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
2.Na patelnię dajemy masło, cukier, miód, cynamon i posiekane orzechy. Całość podsmażamy - tylko do połączenia się wszystkich składników i gdy cukier się rozpuści - ciągle mieszając. Taką gorącą orzechową masą od razu polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy. Odstawiamy do przestygnięcia na jakieś 2-3 godz. Po tym czasie już można kroić.
Komentarze