Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie, wilgotne, ciasto o intensywnym kakaowym smaku z dodatkiem borówek i to bez cukru. Swój słodki smak czerpie z bananów i miodu.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na formę o średnicy 18 cm:
    Ciasto:
    1) 2 banany
    2) 3 łyżki miodu
    3) 3 łyżki syropu klonowego
    4) 2 jajka
    5) 3 łyżki kakao
    6) 1 łyżka oleju
    7) 50 g mąki owsianej
    8) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    9) 400 g borówek
    Polewa:
    1) 2 łyżki masła
    2) 2 łyżki miodu
    3) 2 łyżki kakao
    4) 1-2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto kakaowe Desery

Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz borówek i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, zostawiamy ciasto jeszcze na około 5 minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki amerykańskie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować