Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką

4.49 (183 ocen)

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo pyszne i do kawki i do herbatki. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie kremu z galaretką.Przy pieczeniu pomaga mi jak zwykle moja 11-letnia córka Kamila.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    25 dkg cukru
    6 dkg mąki pszennej
    6 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    niecała łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    25 dkg margaryny

    1 galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy, aby nam dobrze zakipiało, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
  • Ciasto Kakaowiec 4. W biszkopcie jasnym wycinamy kieliszkiem kółeczka. (kółeczka możemy zjeść)
  • Ciasto Kakaowiec 5. Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
  • Ciasto Kakaowiec 6. Na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami.
  • Ciasto Kakaowiec 7. W dziureczki dajemy tężejącą galaretkę.
  • Ciasto Kakaowiec 8. Smarujemy drugą częścią kremu.
  • Ciasto Kakaowiec 9. Przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować