Ciasto:
500 g mąki pszennej
5 jajek
320 g oleju
275 g cukru
100 g wiórków kokosowych
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
450 g wiśni drylowanych
Polewa:
9 łyżek margaryny
18 łyżek mleka
18 łyżek cukru
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki zabielacza do kawy
Ciasto kakaowe z wiśniami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z olejem na emulsję. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki i wiśni - ponownie wymieszać. Wsypać mąkę i utrzeć ciasto na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z wiśniami. Całość wyłożyć do blachy (39 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 min (180 - 200 st. C).
2.Po upieczeniu wystudzić.
3.Składniki na polewę, poza zabielaczem, doprowadzić do wrzenia - gotować 10 min. Następnie dodać zabielacz i dokładnie wymieszać.
4.Masę wystudzić tak, by można ją było rozsmarować na cieście. Wyłożyć na ciasto. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Komentarze