Ciasto kakaowe z nadzieniem śmietany, sera i wiśni w herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, tylko chłodzone o smaku kakao, śmietanki, sera i wiśni. Lekko wilgotne i kwaskowe.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag herbatników maślanych o smaku kakaowym
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    1 szklanka wydrylowanych wiśni
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki drobnego cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z nadzieniem śmietany, sera i wiśni w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wiśnie osączyć z soku na sitku, przełożyć do garnka o podwójnym dnie, wsypać cukier i gotować na małym ogniu około ½ godziny, odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Na folii spożywczej ułożyć herbatniki w prostokąt 3x5 ciastek, posmarować białą masą, posypać 1 łyżkę wiórek kokosowych, rozłożyć przestudzone wiśnie. Przykryć druga warstwą herbatników, lekko docisnąć. Czynność powtórzyć 2 razy. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc aż herbatniki dobrze zwilgną. Przed podaniem ciasto pokroić po herbatnikach, tworząc kostki, posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

1. ciasto można dodatkowo udekorować połówkami wiśni z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować