Ciasto kakaowe z nadzieniem śmietany, sera i wiśni w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wiśnie osączyć z soku na sitku, przełożyć do garnka o podwójnym dnie, wsypać cukier i gotować na małym ogniu około ½ godziny, odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Na folii spożywczej ułożyć herbatniki w prostokąt 3x5 ciastek, posmarować białą masą, posypać 1 łyżkę wiórek kokosowych, rozłożyć przestudzone wiśnie. Przykryć druga warstwą herbatników, lekko docisnąć. Czynność powtórzyć 2 razy. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc aż herbatniki dobrze zwilgną. Przed podaniem ciasto pokroić po herbatnikach, tworząc kostki, posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
1. ciasto można dodatkowo udekorować połówkami wiśni z syropu.
Komentarze