Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto z biszkoptami i galaretką. Idealne na co dzień i od święta, do kawy i do herbaty.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty kakaowe:
    8 jajek
    15 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 żółtka

    25 dkg margaryny
    Dodatkowo:
    1 duża paczka podłużnych biszkoptów
    2 galaretki czerwone
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką 1. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy . Ciasto wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25x35 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

    Krem:

    Odlewamy trochę mleka, mieszamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

    Przekładamy:

    Jeden biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu, układamy na nim biszkopty, pomiędzy biszkopty dajemy tężejącą galaretkę.
  • Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką 2. Smarujemy pozostałym kremem i dajemy drugi biszkopt. Dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować