Zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasto kajmakowe. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki
50 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem: 330 ml śmietanki 30%
300 g jogurtu greckiego naturalnego
300 g kajmaku
1/2 szkl mleka
4 płaskie żelatyny
tortownica o śred. 26 cm
Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Krem: zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy kajmak i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dolewamy schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy razem. Przelewamy tężejący krem na zimny kruchy spód. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
Komentarze