Ciasto kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasto kajmakowe. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki
    50 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 czubata łyżka jogurtu greckiego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem: 330 ml śmietanki 30%
    300 g jogurtu greckiego naturalnego
    300 g kajmaku
    1/2 szkl mleka
    4 płaskie żelatyny
    tortownica o śred. 26 cm

Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
    Krem: zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy kajmak i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dolewamy schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy razem. Przelewamy tężejący krem na zimny kruchy spód. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy