Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutka struktura przypomina smakowity biszkopt! Spróbujcie sami, bo jest ono niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a ładna dekoracja sprawi, że może stać się istnym cudeńkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • (Patelnia o średnicy 24 cm)
    3 jajka (średnie)
    120g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 ml jogurtu naturalnego
    60 ml oleju
    230g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    6-7 śliwek typu węgierka
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej do wysmarowania patelni
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-239a2vy 1. Śliwki, umyć, osuszyć i po usunięciu pestek - pokroić na mniejsze części.
    Następnie owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • image-08spkns 2. Jajka z cukrami zmiksować do puszystości.
    (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.)
  • image-1bn87fo 3. Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • image-04nes1r 4. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki.
  • image-0mbft9n 5. Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem.
    Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
    (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.)
  • image-0ho20ba 6. Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*).
  • image-0audqsa 7. Następnie ciasto przełożyć na drugą stronę i "podpiec" kolejne 10 minut.
    (Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.)
  • 8. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania.

Porady

(*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko sprężysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować