Ciasto jogurtowo serowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: gruszki osączyć, pokroić na małe kawałki. Ser zemleć 2 razy. Mikserem ubić żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i jogurt, delikatnie mieszać. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie i kilka kropli oleju waniliowego, wymieszać. Formę wyłożyć folią, na dno wyłożyć biszkopty, wylać 1/3 masy jogurtowo serowej, ułożyć kawałki gruszek, potem ciasto, gruszki i ciasto. Piec 1 godzinę w temp. 170 stopni. Wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Białą czekoladę zetrzeć bezpośrednio na wierzch wystudzonego ciasta. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować boki ciasta oraz wylać na wierzch. Ciasto obłożyć herbatnikami. Na górze ułożyć pozostałe biszkopty i herbatniki, delikatnie docisnąć. Schłodzić ciasto, najlepiej całą noc.
Porady
1.do ciasta można dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany 22%
Komentarze