Ciasto jogurtowo - kakaowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybko, smacznie ... smak z dzieciństwa gwarantowany

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 / 2 kg truskawek
    5 jajek
    500 g mąki pszennej (2 szklanki)
    200 g cukru ( ok. 3/4 szklanki cukru)
    ok. 2 – 3 łyżki kakao gorzkiego
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g miękkiego masła
    3 / 4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Ciasto jogurtowo - kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki kroję na połówki. Nagrzewam piekarnik na 180 C.
    Blachę 36 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
    Jajka miksuję na puszystą, białą masę. Dodaję cukier i dalej miksuję.
    Dodaję stopniowo masło, następnie fazami mąkę.
    Osobno miksuję jogurt z proszkiem do pieczenia.
    Jogurt dodaję do masy i dalej miksuję, tylko do połączenia składników.
    Ciasto dzielę na dwie części, do drugiej wsypuję kakao i mieszam.
    Nakładam ciasto na przemian do formy, najpierw łyżka jasnego ciasta, następnie ciemnego.
    Na koniec wyrównuję masę po całej powierzchni formy.
    Na wierzch układam truskawki, obficie.
    Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut, do suchego patyczka.
    Gdy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem

Porady

Ważne, by ok 15 minut przed końcem pieczenia, wierzch przykryć papierem do pieczenia, by nie przypalić góry ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy