CIASTO
4 jajka
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
300 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
MASA BUDYNIOWA
2 budynie waniliowe na 500 ml mleka dr Oetker
500 ml mleka
6 łyżek cukru
MASA SEROWA
2 jajka
25 dag sera trzykrotnie mielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
DODATKOWO
konfitura wiśniowa tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Ciasto jogurtowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy budyń jedną szklankę mleka wymieszać z budyniami i cukrem a drugą zagotować do gotującego się mleka wlewać budyń mieszać do zgęstnienia pozostawić do ostygnięcia . jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę przez ok 5 minut po tym czasie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy stopniowo jogurt a następnie olej. Odkładamy mikser i do masy dodajemy stopniową przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy łyżką . Ciasto dzielimy na dwie równe części jedną część zostawiamy białą a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao mieszamy delikatnie łyżką ciasto jasne i ciemne przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych blachę wysmarowujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą ciasto jasne i ciemne układać długimi ukośnymi paskami na przemian
na paski jasnego ciasta wyłożyć konfiturę wiśniową a na konfiturę szprycą (albo rękawem cukierniczym ) wyciskać paski wcześniej przygotowanego budyniu . Przygotować masę sową
białka oddzielić od żółtek białka ubić na sztywną pianę żółtka cukier puder cukier waniliowy i masło zmiksować dodać stopniowo ser odłożyć mikser i łyżką wymieszać pianę z białek z masą serową . Masę serową też przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskac na paski ciasta ciemnego ciasto piec 45 minut 180 c
Komentarze