Ciasto Jogurtowo-Jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jogurtowo-Jabłkowe

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek

    1 szklanka cukru

    1 1/4 szklanki mąki pszennej

    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    kilka kropli olejku waniliowego

    Masa jogurtowa:

    2 op.galaretki truskawkowej

    2 łyżki żelatyny

    3 jogurty truskawkowe poziomkowe lub wiśniowe po 500 g

    Masa jabłkowa:

    3 op galaretki cytrynowej

    1500 g jabłek

    Ponadto:

    papier do pieczenia

Ciasto jogurtowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzania:

    Biszkopt:

    1.Z białek ubić pianę usztywnić cukrem.

    2.Dodać żółtka i mąke wymieszaną z proszkiem.

    3.Połączyć z olejkiem

    4.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem.

    5.Ciasto przełożyć do foremki.

    6.Piec ok.30 minut w temp 180 stopni

    Masa Jogurtowa:

    1.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody razem z żelatyną

    2.Tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtami

    Masa Jabłkowa:

    1.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody

    2.Jabłka obrać pokroić w drobną kostkę

    3.Owocę połączyć z tężejącą galaretką

    Ciasto jogurtowo-jabłkowe:

    1.Ostudzony boszkopt przekroić wzdłuż

    2.Masę jogurtową wylać na biszkopt

    3.Na wierzch wylać masę jabłkową

    4.Przykryć drugim płatem ciasta

    5.Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy