Ciasto Jogurtowo-Jabłkowe
Składniki:
- Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego
Masa jogurtowa:
2 op.galaretki truskawkowej
2 łyżki żelatyny
3 jogurty truskawkowe poziomkowe lub wiśniowe po 500 g
Masa jabłkowa:
3 op galaretki cytrynowej
1500 g jabłek
Ponadto:
papier do pieczenia
Ciasto jogurtowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Sposób przyrządzania:
Biszkopt:
1.Z białek ubić pianę usztywnić cukrem.
2.Dodać żółtka i mąke wymieszaną z proszkiem.
3.Połączyć z olejkiem
4.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem.
5.Ciasto przełożyć do foremki.
6.Piec ok.30 minut w temp 180 stopni
Masa Jogurtowa:
1.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody razem z żelatyną
2.Tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtami
Masa Jabłkowa:
1.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody
2.Jabłka obrać pokroić w drobną kostkę
3.Owocę połączyć z tężejącą galaretką
Ciasto jogurtowo-jabłkowe:
1.Ostudzony boszkopt przekroić wzdłuż
2.Masę jogurtową wylać na biszkopt
3.Na wierzch wylać masę jabłkową
4.Przykryć drugim płatem ciasta
5.Udekorować według uznania.
Komentarze