Ciasto jogurtowo- borówkowe ze szkiełkiem na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szkiełko: Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w kostkę.
2.Ciasto: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty i małe biszkopciki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z tężejącą galaretką. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę i borówki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
3.Dekoracja: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka strunowego i dekorujemy ciasto. Ciasto dekorujemy borówkami, listkami melisy i małymi biszkoptami. Gotowe!
Komentarze