Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 500
4 jajka
180 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 kg śliwek
cukier kokosowy do posypania
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Posypać całość cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze