Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka jajek od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, odstawiamy. Do żółtek dodajemy jogurt oraz cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy olej, jednocześnie wciąż ucierając ciasto, potem aromat waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
2.Następnie dodajemy sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
3.Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki, można przelać ciasto do małej tortownicy lub formy z kominem). Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek.
4.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
5.Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze