Ciasto jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cudownie orzeźwiające, bardzo letnie ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży jogurt grecki- 500 gr
    Truskawki -0,5 kg
    Masło-pół kostki
    Cukier waniliowy-jedna paczka
    Cukier puder-1/3 szklanki
    3 jajka
    Mąka pszenna- szklanka
    Proszek do pieczenia-łyżeczka
    1 cytryna
    Po szczypcie soli i pieprzu
    Odrobina mleka, bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia kremu. 10 truskawek myjemy, usuwamy szypułki, zalewany łyżką wody, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę pieprzu, całość podsmażamy aż z owoców zrobi się dżem. Zostawiamy do ostudzenia, po czym łączymy owoce z jogurtem greckim-250 gram. Dokładanie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Wstawiamy do lodówki.
    Teraz czas na ciasto. Zaczynamy od ubicia masła z cukrem-ilość cukru można zwiększyć, ja lubię jednak jak to ciasto jest kwaskowate dzięki jogurtowi. Dodaję do masy maślanej resztę jogurtu, a także skórkę i łyżeczkę soku z cytryny- mieszam całość. Następnie dodaję jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli-delikatnie mieszam. Jeżeli masa jest za gęsta dodaję odrobinę mleka. Całość wylewam do natłuszczonej foremki, z wierzchu układam truskawki, lekko je wciskając- a całość piekę 40 minut w 185 stopniach. Po upieczeniu dobrze studzę ciasto, a następnie wierzch smaruję kremem, dekoruję pozostałymi truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować