Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Ciasto można przygotować na wiele okazji, podwieczorek z rodziną, spotkanie ze znajomymi czy nawet urodziny i imieniny. Bardzo je polecam. A teraz zapraszam na ciasto:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag masła lub margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    1 malinowa galaretka
    250 ml gorącej wody
    200 ml zimnego mleka
    1 śmietanka typu ,,Śnieżka''

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
    dowolna posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Powidła Ciasto

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.
  • 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek.
  • 4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku. Można użyć dowolnej ulubionej galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Jogurt Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto z powidłem i morelami

To może cię zainteresować