Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

  • wyświetlono: 693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Ciasto można przygotować na wiele okazji, podwieczorek z rodziną, spotkanie ze znajomymi czy nawet urodziny i imieniny. Bardzo je polecam. A teraz zapraszam na ciasto:)

bgg (Kopiowanie)
  • 28 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
1 malinowa galaretka
250 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''

Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
dowolna posypka do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.
  • 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek.
  • 4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.
Można użyć dowolnej ulubionej galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastourodzinyDeserna słodkojogurt naturalnydla gościPoczęstunekokazjeimieninyciasto z piankąpyszne ciastopowidłojogurtowe ciastodomowe wypiekidomowe ciastociasto na jogurcieciasto na podwieczorekprzepis_miesiąca1000ciasto z powidłempoczęstunek dla gości
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto No name

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto z powidłami i kremem

Przepis dostałam kilka lat temu...

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Dodane przez: weronika717

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Słodka przyjemność, którą z pewnością...

ciasto z kremem i powidłami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z kremem i powidłami

Ciasto do kawki w kilka minut.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Niezwykle kruche ciasto z delikatną...

Ciasto z jabłkami i pianką

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i pianką

Wspaniałe połączenia biszkoptu,...