Ciasto jogurtowe z owocami

4.5 (191 ocen)

  • 5 min

Przepyszne i bardzo proste ciasto, które można przygotować praktycznie z każdymi owocami sezonowymi. Znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 czubate szklanki mąki
    -150 ml jogurtu naturalnego
    -100 ml mleka
    -pół szklanki cukru
    -1 jajko
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g rozpuszczonego masła
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    Kruszonka:
    -4 łyżki mąki
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    -dowolne owoce (u mnie śliwki i jabłko)
    -cynamon
    -papier do pieczenia
    -trochę tłuszczu do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Ciasto

Ciasto jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto jogurtowe 1. Mąkę, jogurt, mleko, cukier, jajko, proszek, masło mieszam razem mikserem aż do połączenia składników. Dodaję kilka kropel aromatu.
    Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko tłuszczem.
  • ciasto jogurtowe 2. Śliwki przekrawam na pół, pozbawiam pestek. Z jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na niewielkie kawałki. Na cieście układam owoce, posypuję cynamonem. Jeśli owoce są niezbyt słodkie, polecam w tej chwili posypać je lekko cukrem, bądź cukrem wanilinowym.
  • ciasto jogurtowe 3. Przygotowuję kruszonkę. Mąkę mieszam z masłem i cukrem, podrzucam i rozkruszam aż do konsystencji małych kawałeczków.
  • ciasto jogurtowe 4. Ciasto posypuję kruszonką, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok 40 minut.
  • ciasto jogurtowe 5. Po 40 minutach ciasto wyjmuję. Odstawiam do wystudzenia. Posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować