Ciasto jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jogurt, mleko, cukier, jajko, proszek, masło mieszam razem mikserem aż do połączenia składników. Dodaję kilka kropel aromatu.
Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko tłuszczem.
2.Śliwki przekrawam na pół, pozbawiam pestek. Z jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na niewielkie kawałki. Na cieście układam owoce, posypuję cynamonem. Jeśli owoce są niezbyt słodkie, polecam w tej chwili posypać je lekko cukrem, bądź cukrem wanilinowym.
3.Przygotowuję kruszonkę. Mąkę mieszam z masłem i cukrem, podrzucam i rozkruszam aż do konsystencji małych kawałeczków.
4.Ciasto posypuję kruszonką, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok 40 minut.
Komentarze