Lekkie ciasto jogurtowe z pyszną maślano-chałwową masą. Jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu
2 godz.
Składniki:
Na blachę 30×25 cm
360 g jogurtu naturalnego
200 ml oleju
4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
3 duże lub 4 małe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Na masę:
300 g masła 82%
3 budynie śmietankowe bez cukru
500 ml mleka
200 g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru
Ponad to:
30 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kruszonych migdałów
Ciasto jogurtowe z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 st. Cukier zmiksować z jajkami a następnie dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę. Wylać na blachę wyłożoną papierem blachę. Piec przez 25 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić
2.Z pół litra mleka odlać 1/2 szk. rozpuścić w nim cukier i budynie. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Budyń nakryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i wystudzić, aż będzie całkowicie zimny.
3.Masło w temperaturze pokojowej spienić i dodając po łyżce budyniu zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać pokruszoną chałwę i jeszcze raz zmiksować
4.Za pomocą szprycy wyciskać rozetki z kremu na cieście jogurtowym. Posypać startą czekoladą oraz kruszonymi migdałami. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Komentarze