Ciasto jogurtowe z malinami

3 (2 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i bardzo pyszne ciasto jogurtowe można wykonać z każdymi sezonowymi owocami.
Tu mamy je z mrożonymi malinami, gdyż w ubiegłym roku maliny bardzo obrodziły i mam ich spory zapas.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    5 jajek
    kubeczek jogurtu greckiego 400 gram
    cukier wanilinowy
    1 czubata łyżeczka sodki
    czubata łyżka czekolady do picia w proszku
    garść płatków migdałowych
    mrożone maliny ok 1/2 kg
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Ciasto

Ciasto jogurtowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto jogurtowe z mainami 1. Mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy, jajka, olej, jogurt ( jedną łyżkę jogurtu zostawić) wymieszać dokładnie łyżką w misce na jednolitą masę.
    Połowę masy wylać do formy.
  • ciasto jogurtowe z malinami 2. Do pozostałej masy dodać czekoladę w proszku, rozdrobnione płatki migdałowe i pozostawioną łyżkę jogurtu greckiego. Wymieszać. Wylać na jasną masę.
    Maliny wyłożyć na wierzch ciasta.
    Piec ok. godziny w temperaturze 160 stopni.
  • ciasto jogurtowe z malinami 3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    No chyba, że się odchudzamy, to wtedy nie posypywać :)

Porady

Ciasta przygotowywane na bazie sody najlepiej mieszać tylko łyżką do połączenia się składników, a nie miksować mikserem. Zbytnie napowietrzanie ciasta jest niewskazane. Trzeba uważać, by nie przedobrzyć, bo efekt końcowy może być odwrotnie proporcjonalny do naszych starań..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować