Ciasto jogurtowe z jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne, proste ciasto na bazie jogurtów naturalnych. Szybko się je robi a rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Na spód:
    1 opakowanie biszkoptów
    Na masę:
    2 duże jogurty naturalne ( po 400g)
    250 g serka mascarpone
    20 dag jagód
    4 budynie w proszku
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kaszy manny
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1 gorzka lub biała czekolada
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy
    forma o wymiarach 26 cmX32 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery Ciasto

Ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie dna biszkoptami 1. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, poukładać biszkopty.
  • Przygotowane ciasto do pieczenia 2. Masa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce jogurtu, serka mascarpone, kaszy manny oraz budyniem wymieszanym z proszkiem do pieczenia, miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do masy wsypać jagody, wymieszać łyżką, Białka ubić z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem kryształem do powstania lśniącej i sztywnej piany. Białka delikatnie połączyć z masą jogurtową. Masę wlać na biszkopty i piec ok 45 min w 180*C.
  • Smacznego! 3. Ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować