Pyszne, proste ciasto na bazie jogurtów naturalnych. Szybko się je robi a rozpływa się w ustach.
Składniki:
Na spód:
1 opakowanie biszkoptów
Na masę:
2 duże jogurty naturalne ( po 400g)
250 g serka mascarpone
20 dag jagód
4 budynie w proszku
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
1 gorzka lub biała czekolada
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
forma o wymiarach 26 cmX32 cm
Ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, poukładać biszkopty.
2.Masa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce jogurtu, serka mascarpone, kaszy manny oraz budyniem wymieszanym z proszkiem do pieczenia, miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do masy wsypać jagody, wymieszać łyżką, Białka ubić z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem kryształem do powstania lśniącej i sztywnej piany. Białka delikatnie połączyć z masą jogurtową. Masę wlać na biszkopty i piec ok 45 min w 180*C.
3.Ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego!
Komentarze