Ciasto jogurtowe z gruszkami

4.48 (188 ocen)

  • 30 min

Bardzo wilgotne ciasto, długo utrzymuje świeżość. Szybko się je wykonuje. Do ciasta można dodać różne owoce, u mnie są gruszki z syropu własnej produkcji.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma – u mnie forma do tarty
    4 jajka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g jogurtu naturalnego
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    Szczypta soli
    2 szklanki mąki tortowej
    Tłuszcz do formy
    Gruszki z syropu
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie dodać olej, potem jogurt, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć plastry gruszek z syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1. ciasto można nasączyć po upieczeniu syropem z gruszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować