Bardzo wilgotne ciasto, długo utrzymuje świeżość. Szybko się je wykonuje. Do ciasta można dodać różne owoce, u mnie są gruszki z syropu własnej produkcji.
30 min
Składniki:
Składniki:
Forma – u mnie forma do tarty
4 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Szczypta soli
2 szklanki mąki tortowej
Tłuszcz do formy
Gruszki z syropu
Cukier puder do posypania ciasta
Ciasto jogurtowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie dodać olej, potem jogurt, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć plastry gruszek z syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
1. ciasto można nasączyć po upieczeniu syropem z gruszek.
Komentarze