Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam piec ciasta. To jest bardzo dobre i lekkie, dlatego często je robię i zawsze wszystkim smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku
    Masa jogurtowa:
    2 duże jogurty naturalne
    0,5 l śmietany 30%
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki żelatyny
    puszka brzoskwiń
    Na wierzch:
    1-2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać, następnie dodać przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać. Przelać biszkopt do formy wyłożonej papierem i piec 30 min w temp 180stopni.
  • 2. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki soku z brzoskwiń, następnie podgrzać żeby się żelatyna rozpuściła i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wystudzić.
  • 3. Śmietanę ubić i wymieszać z jogurtami. Do masy wlać ostudzona galaretkę i żelatynę, delikatnie wymieszać. Na koniec do masy dodać pokrojone brzoskwinie. Masę wylać na upieczony biszkopt i schłodzić.
    Na końcu przygotować 1 lub 2 galaretki według przepisu na opakowaniu i wylać na wierzch ciasta. Całość ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować