Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać, następnie dodać przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać. Przelać biszkopt do formy wyłożonej papierem i piec 30 min w temp 180stopni.
2.Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki soku z brzoskwiń, następnie podgrzać żeby się żelatyna rozpuściła i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wystudzić.
3.Śmietanę ubić i wymieszać z jogurtami. Do masy wlać ostudzona galaretkę i żelatynę, delikatnie wymieszać. Na koniec do masy dodać pokrojone brzoskwinie. Masę wylać na upieczony biszkopt i schłodzić.
Na końcu przygotować 1 lub 2 galaretki według przepisu na opakowaniu i wylać na wierzch ciasta. Całość ponownie schłodzić.
Komentarze