Ciasto jogurtowe przedszkolaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebny jest standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wyjąc do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek oleju.
2.Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otarta z cytryny, jogurt, przesiana make i na koniec proszek do pieczenia. Dodałysmy jeszcze sok z 1/2 cytryny.
3.Wszystko razem dobrze utrzeć, (kamila wrzuciła jeszcze czekoladowe twarde wiórki dekoracyjne) i wymieszała łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki, (piekłyśmy w tortownicy z kominem) piec 45 min na 190°C.
Gdy ostygnie wyjać z formy i polukrować lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Komentarze