Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Jedną z galaretek umieszczamy w płaskim naczyniu i odstawiamy do stężenia.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, połowę umytych owoców oraz galaretkę z płaskiego naczynia pokrojoną na małe kawałki.
Całość delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Na nich wylewamy tężejącą masę jogurtową.
Wierzch wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na wierzchu wykładamy pozostałe owoce delikatnie je dociskając.
Następnie wylewamy jedną tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce do czasu aż masa stężeje.
Gdy to się stanie na wierzch wylewamy ostatnią galaretkę.
Ciasto ponownie schładzamy 2-3 godziny.
Podajemy na zimno.
Rady :
Chcąc zaoszczędzić sobie czasu możemy na wierzch użyć tylko jednego rodzaju/koloru galaretki.
Komentarze