Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami

4.5 (197 ocen)

  • 55 min

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami lekkie, orzeźwiające. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Idealne na upały

  • 55 min

Składniki:

  • 1/2 paczki biszkoptów (użyłam okrągłych)
    3 galaretki smak ulubiony
    2 łyżki cukru pudru
    500g jogurtu naturalnego
    250g borówek
    6 łyżeczek żelatyny
    woda

    Dodatkowo :

    tortownica
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
    Jedną z galaretek umieszczamy w płaskim naczyniu i odstawiamy do stężenia.
    Jogurt miksujemy z cukrem pudrem.
    Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, połowę umytych owoców oraz galaretkę z płaskiego naczynia pokrojoną na małe kawałki.
    Całość delikatnie mieszamy.
    Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
    Na nich wylewamy tężejącą masę jogurtową.
    Wierzch wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
    Po tym czasie ciasto wyciągamy na wierzchu wykładamy pozostałe owoce delikatnie je dociskając.
    Następnie wylewamy jedną tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce do czasu aż masa stężeje.
    Gdy to się stanie na wierzch wylewamy ostatnią galaretkę.
    Ciasto ponownie schładzamy 2-3 godziny.
    Podajemy na zimno.

    Rady :

    Chcąc zaoszczędzić sobie czasu możemy na wierzch użyć tylko jednego rodzaju/koloru galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować