Ciasto jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałem od mojej koleżanki z pracy. Prawdopodobnie zaczerpnięty od E.Chodakowskiej. Miał być fit...nie jest bo gorszym złem jest użycie słodzików (łyżeczki) niż białego cukru ,oczywiście czego nie zrobiłem. Ciasto wyszło smaczne. Przepis na małą keksówkę.

  • 50 min

Składniki:


  • 3 jajka
    150 g jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Jajka ubijamy z cukrem ,następnie dodajemy porcjami jogurt (ciągle miksując). Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesiane dokładnie mieszamy z masą jajeczną i aromatem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (uwaga ,jest bardzo płynne) i pieczemy 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy