Pyszne i delikatne za sprawą jogurtu. W wersji wzbogaconej można ułożyć na upieczonym cieście pokrojone brzoskwinie z puszki lub truskawki i zalać ulubioną galaretką.
60 min
Składniki:
- 150 g (mały kubek) jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki oleju,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz i mąka do formy.
Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier,
szczyptę soli, jajka, olej i jogurt. Całość miksuj około 3-4 minut na
najwyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, przelej ciasto.
Wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika, aż będzie
złociste z wierzchu. Wyjmij z piekarnika, wystudź, posyp cukrem pudrem.
Komentarze