Ciasto jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Super szybkie ciasto, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi lekkie, wilgotne, niezbyt słodkie i, co najważniejsze - bez zakalca.

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 duży jogurt grecki 500 g
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - cukier puder i cynamon do posypania

Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jogurtowe 1. - Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cukier, przemieszać,
    - Wbić jajka, wlać olej i dodać jogurt.
    - Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników.
    - Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    - Piekarnik nagrzać do 170 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Porady

Jeśli nie mamy gęstego jogurtu greckiego można użyć rzadszy ale należy zmniejszyć jego ilość do 300 g.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy