Ciasto Jogurtowa straciatella z truskawkami

4.49 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekki, orzeźwiający deser na biszkopcie, jogurtach greckich, z truskawkami i czekoladą. Doskonale sprawdzi w sezonie letnim.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa truskawkowa: 200g truskawek
    2 jogurty typu greckiego (po 330g)
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa

    masa straciatella: 2 jogurty typu greckiego (po 330g)
    1 op.żelatyny fix - deserowej (60g)
    50g czekolady gorzkiej
    4 łyżki cukru pudru

    wierzch: 200g truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    ponadto: 100g herbatników kakaowych
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jogurtowa straciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawaj do ciasta. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto przelej do blaszki (o wym 24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 180 st. Wystudź.
  • masa truskawkowa 2. Masa truskawkowa: truskawki umyj, obierz z szypułek i zmiksuj na mus. Jogurty ubij z cukrem pudrem, dodaj mus truskawkowy. Galaretkę rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody, odstaw do lekkiego stężenia. Stężałą połącz z masą truskawkową i wylej na biszkopt. Na wierzchu rozłóż herbatniki, po czym w staw do lodówki.
  • wyłóż herbatniki 3. Masa straciatella: pozostałe jogurty zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj czekoladę startą na tarce o małym oczku. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu, połącz z jogurtami i wylej na herbatniki. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, przekrój na pół i powtykaj w masę. Odstaw do lodówki do stężenia.
  • rozłóż truskawki 4. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Tężejące wylej na truskawki. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

deser na lato, truskawki, biszkopty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować