Ciasto jogurtowa straciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawaj do ciasta. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto przelej do blaszki (o wym 24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 180 st. Wystudź.
2.Masa truskawkowa: truskawki umyj, obierz z szypułek i zmiksuj na mus. Jogurty ubij z cukrem pudrem, dodaj mus truskawkowy. Galaretkę rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody, odstaw do lekkiego stężenia. Stężałą połącz z masą truskawkową i wylej na biszkopt. Na wierzchu rozłóż herbatniki, po czym w staw do lodówki.
3.Masa straciatella: pozostałe jogurty zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj czekoladę startą na tarce o małym oczku. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu, połącz z jogurtami i wylej na herbatniki. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, przekrój na pół i powtykaj w masę. Odstaw do lodówki do stężenia.
4.Galaretki rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Tężejące wylej na truskawki. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze