Ciasto Jeżynowa pokusa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Leciutki deser i to bez pieczenia!

Składniki:

  • ● 15 dag margaryny
    ● 28 dag herbatników
    ● 25 dag jeżyn
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 2 śnieżki + mleko
    ● cukier puder do smaku
    ● czekoladowa polewa
    ● op. okrągłych biszkoptów

Ciasto jeżynowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Herbatniki kruszymy, np. w moździerzu. Mieszamy z margaryną. Ciasto wykładamy na dno formy o sr. 24 cm wyłożonej pergaminem.
  • 2. Jeżyny miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzatku i lekko studzimy. Śnieżki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Miksujemy z musem jeżynowym. Dodajemy zelatyne i cukier puder. Mieszamy.
  • 3. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Układamy biszkopty. Wierzch dekorujemy polewa przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do schłodzenia.

Porady

Na wierzch ciasta zamiast biszkoptów warto ułożyć jeżyny lub maliny. Polewę czekoladową można zrobić z gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy