Ciasto Jeż

  • wyświetlono: 2522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo ciekawa propozycja na pyszne ciasto. A dzieciaki są nim zachwycone ;o)

bananek
  • 40min

Składniki

Biszkopt:
-6jaj ,
-1szkl.cukru,
-1szkl.mąki(1/2 ziemniaczanej i1/2 tortowej),
-2łyżeczki proszku do pieczenia,
-1łyżka wódki(lub octu)

Krem:
-4jajka,
-20 dag cukru,
-30 dag masła roślinnego,
-kakao
-marmolada lub dżem ,
- migdały (słupki)
-drażetki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jeż

  • 1. Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża(duży , średni, mały).
  • 2. Białka ubić na sztywno dodać cukier - wymieszać i dodać żółtka.
    Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek.gdy powstanie krem dodac kakao.
  • W przybliżeniu3. Na talerzu ułożyc 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarowac go dżemem na to 3-ci spód.Posmarować całego jeża kremem .
    Nos i oczy zrobić z drażetek a igły z migdałów.

Porady

Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesłodki jeżyk
 

Komentarze

Podobne przepisy

smakosz

Dodane przez: mariosylwia

Smakosz

:-) Gorąco polecam (-:

Ciasto kawowe z karmelem

Dodane przez: czarrna

Ciasto kawowe z karmelem

Coś słodkiego do gorzkiej kawy...

ANANASEK

Dodane przez: Babcia Tereska

ANANASEK

Ciasto z masą budyniową z soku...

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto czekoladowe-orzechowe

To ciasto upiekli uczniowie szkoły...

Szarlotka z pomarańczą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Szarlotka z pomarańczą i kokosem

Prosta w wykonaniu domowa szarlotka....

Sernik kokosowy z kremem z palonej białej czekolady

Dodane przez: akrobatka22

Sernik kokosowy z kremem z palonej białej...

Kokosowa odsłona sernika na zimno...