Ciasto Jeż

  • wyświetlono: 2458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo ciekawa propozycja na pyszne ciasto. A dzieciaki są nim zachwycone ;o)

bananek
  • 40min

Składniki

Biszkopt:
-6jaj ,
-1szkl.cukru,
-1szkl.mąki(1/2 ziemniaczanej i1/2 tortowej),
-2łyżeczki proszku do pieczenia,
-1łyżka wódki(lub octu)

Krem:
-4jajka,
-20 dag cukru,
-30 dag masła roślinnego,
-kakao
-marmolada lub dżem ,
- migdały (słupki)
-drażetki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jeż

  • 1. Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża(duży , średni, mały).
  • 2. Białka ubić na sztywno dodać cukier - wymieszać i dodać żółtka.
    Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek.gdy powstanie krem dodac kakao.
  • W przybliżeniu3. Na talerzu ułożyc 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarowac go dżemem na to 3-ci spód.Posmarować całego jeża kremem .
    Nos i oczy zrobić z drażetek a igły z migdałów.

Porady

Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesłodki jeżyk

Komentarze

Podobne przepisy

śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Dodane przez: sammakko

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Smaczny i ciekawy deser nie tylko...

image-1dueud0

Dodane przez: Agnieszka74

Ciasto bananowe

Idealne na leniwe popołudnie do...

Cycki murzynki

Dodane przez: 2milutka

Cycki murzynki

To ciasto gościło w moim domu od...

image-1x5waqi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

Bardzo delikatne ciasto, puszyste,...

image-0eiuk87

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ptasie mleczkoz brzoskwiniami

Moje dzieci uwielbiają takie ciasta...