Ciasto "Jesienna Rozkosz" czyli jabłka w towarzystwie karmelu, białej czekolady i orzechów włoskich z nutką advokata

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tym cieście jest wszystko, co łasuchy lubią najbardziej masa jabłkowo – malinowa przełamana słodyczą masy krówkowej o smaku advokata w towarzystwie kremu śmietankowo – budyniowego z domieszką białej czekolady. A to wszystko w połączeniu z kruchym ciastem francuskim. Jednym słowem raj na ziemi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    100 g masła
    150 g mąki pszennej
    30 g cukru pudru
    1 żółtko
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukry wanilinowego, ok. 8 g)

    Składniki na krem śmietanowo - budyniowy:
    350 mil mleka najlepiej pełnotłustego 3,2 % (szklanka 250 mil)
    1 budyń śmietankowy bez cukru – opakowanie o wadze 40 g
    1 łyżka cukru
    100 g białej czekolady
    330 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
    1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g

    Składniki na masę jabłkowo – malinową:
    1 kg jabłek
    100 g malin mrożonych
    2 łyżki cukry
    1 galaretka malinowa
    Ok ½ szklanki wody

    Dodatkowo:
    Ciasto francuskie 600 g (2 opakowania po 300 g)
    Masa krówkowa o smaku adwokat 1 puszka 460 g
    100 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto "jesienna rozkosz" czyli jabłka w towarzystwie karmelu, białej czekolady i orzechów włoskich z nutką advokata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone.
    Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 190-200oC przez ok 15 – 20 min lub krócej, do zazłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć i wystudzić.
  • 2. Przygotowanie kremu śmietankowo – budyniowego:
    DO rondelka wlewamy 300 mil mleka oraz 1 łyżkę cukru. Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie do pozostałego mleka tj. 50 mil dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Zmniejszamy moc palnika i do gotującego się mleka z cukrem dodajemy mieszankę z budyniem energicznie mieszając. Zwiększamy moc palnika i gotujemy energicznie mieszając do ponownego zagotowania się. Gotowy budyń zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną białą czekoladę mieszając do momentu jej rozpuszczenia, następnie przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
    Do zimnego budyniu z czekoladą dodajemy ubitą na sztywno śmietanę z cukrem wanilinowym miksujemy do połączenia się składników.
  • 3. Przygotowanie masy jabłkowo – malinowej:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do ganka o grubym dnie, dolewamy wodę i dodajemy cukier. Jabłka wstawimy na gaz i gotujemy aż jabłka zmiękną co chwila mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mrożone maliny chwilę mieszamy. Masę jabłkowo – malinową zdejmujemy z gazu i dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia , następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowanie ciasta francuskiego:
    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół (opakowanie 300 g) r delikatnie rozwałkowujemy, tak aby wypełniło blaszkę 33 x 23, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy (góra dół) ok 10 – 12 min. Tak postępujemy z każdym plackiem. Razem ma nam wyjść 4 placki.
  • 5. Przełożenie i dekoracja:
    Do blaszki wkładamy pierwszy placek ciasta francuskiego następnie wykładamy masę jabłkowo – malinową, na masę kładziemy drugi placek ciasta francuskiego, na to wykładamy połowę masy krówkowej, następnie kładziemy trzeci placek ciasta francuskiego, na to wykładamy połowę kremu śmietankowo – budyniowego, kładziemy ciasto kruche, następnie wykładamy pozostałą część kremu śmietankowo – budyniowego i kładziemy ostatni placek ciasta francuskiego. Na górze rozsmarowujemy pozostałą część macy krówkowej i osypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
    Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 6 godz. najlepiej na całą noc.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod na stronie www.to... więcej»
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane kosmetyki
-20% na wybrane kosmetyki
Darmowa dostawa oraz próbki i... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
-20% na wybrane kosmetyki
Online
Stacjonarnie

Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować