Ciasto Jakuba

4.5 (171 ocen)

Ciasto Jakuba ma naprawdę ciekawy smak, polecam je bardzo..

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanki śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    Piana:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe w proszku
    Dodatkowo:
    słoik wiśni w kompocie (bez pestek)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy by uzyskać jednolitą ''kulkę''. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkowujemy na cieniutki prostokąt i wykładamy na blachę, którą należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką-blacha o wymiarach 20x30.
  • 2. 2 białka ubijamy na sztywną pianę dodając 2 łyżki cukru, a następnie 1 kisiel. Gotową pianę smarujemy rozwałkowane ciasto, a na to układamy w odstępach wiśnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
  • 3. Rozwałkujemy kolejne ciasto i przykrywamy pianą z dodatkiem wiśni. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. Czynność powtarzamy dwukrotnie- w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
  • 4. Po wystudzeniu placków ciasto należy przykryć dowolnym kremem ( ja przykryłam kremem karpatkowym ). Placek dekorujemy i chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować