1.Składniki na ciasto zagniatamy by uzyskać jednolitą ''kulkę''. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkowujemy na cieniutki prostokąt i wykładamy na blachę, którą należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką-blacha o wymiarach 20x30.
2.2 białka ubijamy na sztywną pianę dodając 2 łyżki cukru, a następnie 1 kisiel. Gotową pianę smarujemy rozwałkowane ciasto, a na to układamy w odstępach wiśnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
3.Rozwałkujemy kolejne ciasto i przykrywamy pianą z dodatkiem wiśni. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. Czynność powtarzamy dwukrotnie- w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
4.Po wystudzeniu placków ciasto należy przykryć dowolnym kremem ( ja przykryłam kremem karpatkowym ). Placek dekorujemy i chłodzimy całą noc w lodówce.
Komentarze