Ciasto Jakuba

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Trochę pracochłonne, ale efekt smakowy i wizualny wynagradza wszelkie trudy.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3,5 szkl mąki pszennej
    250 g margaryny
    6 żółtek
    1 szkl gęstej śmietany 18%
    3/4szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    BEZA:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe
    wiśnie z kompotu (1 l)

    KREM:
    2 budynie śmietankowe na 0,5 l mleka
    300 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki 25x35 cm. Najlepiej na papierze do pieczenia.Schować do lodówki.
    Wiśnie osączyć z kompotu. 2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Na koniec wsypać jeden kisiel w proszku.
    Z lodówki wyjąć 2 placki ciasta.Jeden włożyć do blaszki i rozsmarować na nim masę białkową i ułożyć 1/3 wiśni z kompotu. Przykryć drugim plackiem, wspomagając się arkuszem papieru do pieczenia, a następnie oderwać wierzchni papier. Piec w 180 st.C przez 18-20 min na lekko zloty kolor. Ostudzić.
    Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy ( w sumie mają powstać 3 blaty).
  • 2. KREM:
    Budyń ugotować z cukrem w 3 szklankach mleka. Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    MasĘ podzielić na dwie części.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Na pierwszy upieczony blat wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim plackiem.
    Ciasto posypać cukrem pudrem i do lodówki na minimum 24 godziny.
    SMACZNEGO!

Porady

Ja ciasto to robię minimum 2 dni przed podaniem. Wówczas placki odpowiednio zmiękną. Ciasto to można przygotować na raty, też tak robię, zwłaszcza przed świętami, gdy mam mało czasu. Na tydzień przed podaniem zagniatam ciasto, dzielę na 6 części, wkładam do foliowych woreczków i zamrażam. Na 2-3 dni przed podaniem rozmrażam, piekę placki i przekładam kremem. Placki po upieczeniu są dość twarde i potrzebują czasu, bu zmięknąć pod wpływem wilgotnego kremu, dlatego ważne jest, by ciasto przygotować wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować