Pyszne, zdrowe ciasto. Nie trzeba obawiać się o kalorie.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
500g jagód - im więcej tym lepiej (intensywniejszy smak) + 250g w całości aby wypełnić ciasto
550 ml mleka
90 g kaszy manny
opakowanie herbatników (do 30 szt. herbatników)
łyżeczka miodu
20 ml syropu z agawy
pasta kokosowa
50g wiórków kokosowych
75g jogurtu naturalnego
Ciasto jagodowe z kaszy manny z masą kokosowo-jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Rozgnieść jagody, dodać miód i syrop z agawy, wymieszać. Do garnka wlać mleko i jagody, zagotować. Ciągle intensywnie mieszać, aby mieszanka się nie zważyła. Dodać kaszę manną i nadal intensywnie mieszamy tym razem, aby nie powstały gródki. Mieszamy do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy kaszę do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy pastę kokosową:
Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu przez chwilę prażymy, aż się delikatnie zarumienią. Następnie przesypujemy do pojemnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (do pasty można dodać miód lub inny składnik słodzący). Na końcu wszystko mieszamy z jogurtem. Pasta jest gotowa. Następnie, dno blaszki wykładamy herbatnikami, dodajemy połowę masy z kaszy manny i polewamy wszystko pastą kokosową, posypujemy wszystko jagodami i nakładamy drugą połowę masy z kaszy manny. Na końcu układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy wszystko na kilka godzin do lodówki. Podajemy z różnego rodzaju dodatkami. Ja podałam z konfiturą jagodowo-lawendową oraz polałam syropem klonowym. Smacznego ! :)
Komentarze