Ciasto to jest na nietypowym bo twarogowym spodzie, a wypełnienie , to cała rewia smaków. Intensywnie jagodowe z nutką wanilii, z wyczuwalnym akcentem limonki i mięty.Wszystko to zatopione w masie śmietanowo jajecznej
60 min
Składniki:
Ciasto:
200 g sera białego półtłustego ( nie z wiaderka)
130 g cukru
2 jajka
9 łyżek oleju
4 łyżki mleka
500 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
0,5 kg jagód ( jesli chcecie upiec dużą blaszkę to 1 kg)
2 jajka
200g kwaśnej śmietany
100 g cukru + 2 łyżki
otarta skórka z limonki
posiekane listki mięty
Ciasto jagodowe serowo śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ( nie mielimy) ucieramy z cukrem jajkami, solą mlekiem i olejem. Mąke mieszamy z proszkiem , przesiewamy i powoli dodajemy do masy serowej, dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i odstawiamy na 10 min. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło ( zależy to od twarogu) to delikatnie podsypujecie mąką. Po 10 min ciasto wykłądamy na blat posypany mąka i wałkujemy na pożądany kształt, Wykładamy placek na przygotowaną formę, lekko podnosząc brzegi do góry, na wierzch wsypujemy borówki..Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 min. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Śmietanę jajka i 100 g cukru dokładnie mieszamy. Po 20 minutach masę wlewamy na ciasto i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnia i jeszcze gorące posypujemy otartą skórka z limonki, posiekanymi listakami mięty wymieszanymi z 2 łyżkami cukru. Kiedy przestygnie wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.
Komentarze