Ciasto jagodowe serowo śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto to jest na nietypowym bo twarogowym spodzie, a wypełnienie , to cała rewia smaków. Intensywnie jagodowe z nutką wanilii, z wyczuwalnym akcentem limonki i mięty.Wszystko to zatopione w masie śmietanowo jajecznej

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g sera białego półtłustego ( nie z wiaderka)
    130 g cukru
    2 jajka
    9 łyżek oleju
    4 łyżki mleka
    500 g mąki
    1 torebka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:
    0,5 kg jagód ( jesli chcecie upiec dużą blaszkę to 1 kg)
    2 jajka
    200g kwaśnej śmietany
    100 g cukru + 2 łyżki
    otarta skórka z limonki
    posiekane listki mięty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Placek Desery

Ciasto jagodowe serowo śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek jagodowy 1. Ser ( nie mielimy) ucieramy z cukrem jajkami, solą mlekiem i olejem. Mąke mieszamy z proszkiem , przesiewamy i powoli dodajemy do masy serowej, dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i odstawiamy na 10 min. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło ( zależy to od twarogu) to delikatnie podsypujecie mąką. Po 10 min ciasto wykłądamy na blat posypany mąka i wałkujemy na pożądany kształt, Wykładamy placek na przygotowaną formę, lekko podnosząc brzegi do góry, na wierzch wsypujemy borówki..Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 min. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Śmietanę jajka i 100 g cukru dokładnie mieszamy. Po 20 minutach masę wlewamy na ciasto i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnia i jeszcze gorące posypujemy otartą skórka z limonki, posiekanymi listakami mięty wymieszanymi z 2 łyżkami cukru. Kiedy przestygnie wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować